Paylaş Facebook Facebook Facebook Facebook Facebook
20.02.2024

YÜKSEK İHTİSAS EĞİTİMİ

   Yüksek İhtisas Eğitimi
Toplumu din konusunda aydınlatmakla görevli Diyanet İşleri Başkanlığı, yürüttüğü Din hizmetlerinin daha nitelikli olması ve toplumun ihtiyaçlarına cevap verebilmesi için personelinin bilgilerini yenilemek, becerilerini geliştirmek ve yeni doğan ihtiyaçlara cevap vermek için eğitim faaliyetleri düzenlemektedir.
Başkanlık teşkilatında yürütülen eğitim faaliyetlerinden biri de Dini Yüksek İhtisas Merkezlerinde yürütülen yüksek ihtisas eğitimleridir.
Yüksek ihtisas eğitimi, müftü ve vaizlerin daha iyi yetişmelerini sağlamak, verimliliği artırmak, ileriki görevlere hazırlamak, dini kaynaklara doğrudan doğruya başvurma yeteneğini elde etmelerini sağlamak ve dini konularda toplumun ihtiyacına cevap verecek mütehassıs personel yetiştirmek amacıyla planlanmıştır.
İlk olarak İstanbul Haseki Dini Yüksek İhtisas Merkezinde 20 Ocak 1976 tarihinde başlatılan yüksek ihtisas eğitimi hâlihazırda 13 Dini Yüksek İhtisas Merkezinde devam etmektedir.
    a. Kursiyerler
Yüksek İhtisas merkezlerinde en az lisans düzeyinde dini yükseköğrenim görmüş olan personel eğitim alabilmektedir.
1976-2023 yılları arasında yüksek ihtisas eğitiminden 4429 personelimiz ve 297 yabancı uyruklu kursiyer mezun olmuştur. Mezunlarımızın büyük çoğunluğu Başkanlığımızın çeşitli görev unvanlarında hizmet etmekte, bir kısmı da İlahiyat ve İslami İlimler Fakülteleri gibi farklı kurumlara geçiş yaparak hizmet hayatlarına devam etmektedir. Yabancı uyruklu mezunlarımız ise eğitim sonrası ülkelerine dönmekte ve farklı görevlerde istihdam edilerek din eğitimi ve hizmetlerinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesine önemli katkılar sağlamaktadır.
    b. Uip Mezunu Kursiyerler
Uluslararası İlahiyat Programı (UİP) mezunu vatandaşlarımız ile soydaş ve akraba topluluklardan dini yükseköğrenim mezunu olan kişiler yüksek ihtisas eğitimlerinden yararlanmaktadır.
    c. Kursiyer Seçimi
Yüksek ihtisas eğitimine 1976-2007 yılları arasında dört yıllık dini yükseköğrenim mezunu personel arasından Başkanlıkça kurulan sınav komisyonu tarafından sözlü sınavla kursiyer seçimi yapılmaktaydı.
2008 yılından itibaren ise kursiyer seçim sınavı yazılı ve sözlü olmak üzere iki aşamalı yapılmaya başlanmıştır. Yazılı sınavda adaylara Arapça, Temel İslam Bilimleri ve Genel Kültür alanlarında çoktan seçmeli sorular yöneltilmekte ve başarı sırasına göre belirlenen kontenjanın 3 katı personel sözlü sınava çağrılmaktadır. Sözlü sınav Başkanlık merkezinde oluşturulan komisyon tarafından gerçekleştirilmekte ve bu sınavda 70 ve üzeri puan alan adaylar başarılı kabul edilmektedir.
    d. Eğitim Görevlileri
Dini Yüksek İhtisas Merkezlerinde eğitim; ihtisas kursu mezunu veya ilahiyat alanında doktora eğitimini başarıyla tamamlamış alanında uzman personel arasından seçilen Eğitim Görevlileri marifetiyle yürütülmektedir.
    e. Yabancı Uyruklu Eğiticiler
Yüksek ihtisas merkezlerinde İslam dininin ana kaynaklarına doğrudan başvurabilme becerisine sahip personel yetiştirmek için Arapça eğitimi önemli bir yer tutmaktadır. İhtisas eğitiminin başladığı günden itibaren ihtisas kurslarında gramer, okuma-anlama, yazma ve konuşma alanlarında önemli bir mesafe alınmış; görevlilerimiz yurt içi ve yurt dışı din hizmetlerini başarıyla yürütmüşlerdir.
Bununla birlikte yazma ve konuşma alanlarında daha ileri seviyelere ulaşmak için Arapça eğitimi alanında ana dili Arapça olan uzman personel Başkanlığımız tarafından sözleşmeli olarak istihdam edilmektedir.